## Anne Arundel County Public Schools | Virtual Instruction Day (VID) | 2024–2025

## **Secondary Synchronous Virtual Day Schedules**

The Superintendent of Schools will make the decision as to whether or not an inclement weather day will be used as:

- a traditional snow day, or
- a synchronous Virtual Instruction Day.

These schedules will be implemented when an inclement weather day is deemed to become a **synchronous** Virtual Instruction Day (VID). Whenever possible, the intent to utilize a VID will be communicated to families and staff in advance.

## **Attendance and Engagement**

The goal of a synchronous Virtual Instruction Day is to offer a day of instruction to engage students and support them to continue to learn even when the weather makes it challenging to put students and staff on our roads. The length of the school day will be shortened, attendance will be taken, but the VID instruction offered will not negatively impact a student's grade. As such, following the VID, meaningful opportunities for students to make up work will be offered.

Teachers will place Google Meet links in their Brightspace Courses so that students have access to log on to their Google Meets for virtual learning during synchronous Virtual Instruction Days. Many teachers will also place learning activities in their Brightspace courses to use during the VID.

**Start: 9:15** AM

Middle School	
9:15- 9:50 AM	Period 1 (35 minutes)
9:55- 10:30 AM	Period 2 (35 minutes)
10:35- 11:05 AM	Flex Block (30 minutes)
<b>11:05</b> – <b>11:45</b> AM	Period 3 (35 minutes)
11:45 AM- 12:30 PM	Extended Lunch (45 minutes)
12:30- 1:05 PM	Period 4 (35 minutes)
1:10- 1:45 PM	Period 5 (35 minutes)
1:50- 2:25 PM	Period 6 (35 minutes)

Dismissal: 2:25 PM

## 9:00 AM Elementary School Start time

Elementary schools start earlier than secondary schools so families do not have all children in a household needing support to log on to their Google Meet simultaneously.

We learned during the pandemic that many families wanted their older children to be available to assist their younger siblings with logging on each morning.

**Start: 9:15** AM

High School	
9:15- 10:10 AM	Period 1 (55 minutes)
10:15- 11:10 AM	Period 2 (55 minutes)
11:15- 11:45 AM	Flex Block (30 minutes)
11:45 AM- 12:30 PM	Extended Lunch (45 minutes)
12:30- 1:25 PM	Period 3 (55 minutes)
1:30- 2:25 PM	Period 4 (55 minutes)

Dismissal: 2:25 PM

During Flex Block, students have the opportunity for Academic Support, Career Counseling, Clubs, and Wellness